MQTT Broker

MQTT Broker

In Nederland neemt het aantal Meshtastic nodes toe waardoor het Mesh Netwerk steeds groter en beter wordt. Toch kan het soms voor komen dat een node nauwelijks tot geen verbinding kan maken met andere nodes. Zolang het internet het doet, kan in dat geval gebruik worden gemaakt van MQTT (Message Queuing Telemetry Transport). Dankzij MQTT kunnen berichten tussen nodes worden uitgewisseld en kunnen gebruikers van deze nodes toch nog onderling communiceren.

Een ander voordeel om gebruik te maken van een MQTT Broker is om je node op de kaart (map) te zetten zodat anderen kunnen zien waar je node zich ongeveer bevind. Hieronder volgen - om het je gemakkelijker te maken - de instellingen:

Instellingen Meshtastic Nederland PA8F MQTT broker: Meshtastic Firmware 2.3.x : (rev 3.0)

Server addressmqtt.pa8f.nl
Usernameboreft
Passwordmeshboreft
TLSdisabled
JSONenabled
Encryptiondisabled
Root topicmsh/"jouw postcode gebied"
 
 • Root topic = msh/"jouw postcode gebied" voorbeeld voor postcode 2411: msh/2400-2499
 • Proxy to client enabled: OFF voor WiFi en ON voor Bluetooth
 • Map reporting: HIGH_, MED_ of LOW_PRECISION
 • Map reporting interval (seconds): 900
 • Wanneer je berichten wilt versturen en ontvangen via MQTT, haal in het menu (onder LoRa) het vinkje weg bij "Ignore MQTT"
 • Tot slot Channel 0 LongFast de up- en downlink enabled. LET OP! Dit kan voor overlast in je RF mesh zorgen!!!


Let Op:

Voor degene die hun fixed GPS positie kwijt zijn of deze niet langer kunnen updaten na het flashen met Firmware 2.3.2 het volgende:

 • Schakel de Fixed Position uit
 • Tap of klik op Verzenden (Send to node).
 • Herstart je node.
 • Ga terug naar de Fixed Position instellingen, schakel deze in en vul de nieuwe coördinaten in.
 • Tap of klik op Verzenden (Send to node).

Je kunt als topic ook alleen msh opgeven, in dat geval ontvang je de berichten van mensen die subscribed zijn die geen keuze hebben gemaakt voor een specifieke postcodegebied.


Standaard instellingen om MQTT in te schakelen
Meshtastic Nederland - MQTT Broker Instellingen (1) Meshtastic Nederland - MQTT Broker Instellingen (2)

Instellingen om berichten via MQTT te verzenden en ontvangen
Meshtastic Nederland - MQTT Broker Instellingen (1) Meshtastic Nederland - Channel Instellingen Up- & Downstream (2) Meshtastic Nederland - LoRa Ignore MQTT (1) Meshtastic Nederland - LoRa Ignore MQTT (2) Meshtastic Nederland - LoRa Ignore MQTT (3)

Duidelijkheid Help en doe je mee?:

Nodes worden op allerlei manieren ingezet, als basis, aan boord van een vliegtuig of luchtballon etc. Alle mogelijkheden verwoorden in een node naam (Long Name) is niet te doen, wel kunnen er icons voor worden gebruikt. Een terugkerend voorstel en in sommige gebieden met veel nodes is het misschien ook niet verkeerd.

Het meest recente (bijgewerkte) voorstel lees je op Telegram en is afkomstig van Mans, heb jij nog een goede aanvulling, stel het voor in de groep .

🏠Basis node
📟Mobiele node
Node aan boord van een Vliegtuig
🎈Node aan boord van een (lucht)ballon
☀️Stroomvoorziening via Solar
🔌Stroomvoorziening via Netspanning
🌐Node is verbonden met MQTT
🕐Yagi (richtantenne)
🛰️Node voorzien van GPS/GNSS

Meestgestelde vragen & Antwoorden

Voor degene die hun fixed GPS positie kwijt zijn of deze niet langer kunnen updaten na het flashen met Firmware 2.3.2 het volgende:
 • Schakel de Fixed Position uit
 • Tap of klik op Verzenden (Send to node).
 • Herstart je node.
 • Ga terug naar de Fixed Position instellingen, schakel deze in en vul de nieuwe coördinaten in.
 • Tap of klik op Verzenden (Send to node).

Vanaf Firmware ~2.3.2 kan de positie ook worden geupdate zodat je op diverse mappen getoond wordt, zonder dat de berichten die worden verzonden en ontvangen via MQTT worden uitgewisseld. Haal hiervoor onder Uplink en Downlink (channels) het vinkje weg.

Controleer de instellingen - in het bijzonder of Proxy to cliënt in- of uitgeschakeld is. Wanneer je gebruik maakt van Wi-Fi dient deze uitgeschakeld te zijn, maak je gebruik van Bluetooth dan dient deze ingeschakeld te zijn.
Staan deze juist ingesteld, controleer dan of het topic (onder MQTT) goed is ingesteld.

De oorzaak waardoor dit komt kan van alles zijn, misschien kan je kijken of het probleem opgelost kan worden door mqtt.pa8f.nl (tijdelijk) te vervangen met mqtt.meshnet.nl waarbij alle overige gegevens hetzelfde zijn.

Je kunt via onze bot voorkomen dat je node-profiel en berichten op de website getoond worden. Wanneer het delen van berichten en informatie op de website uitgeschakeld is, kan je nog steeds gebruik maken van alle voordelen die MQTT bied.

Nee, de msh/boreft topic op mqtt.meshtastic.org is ReadOnly, dat betekent dat berichten die naar dat topic worden gestuurd niet ook op mqtt.pa8f.nl (mqtt.meshnet.nl) verschijnen.

Ja, volg hiervoor de informatie en uitleg welke op Eigen MQTT Broker linken vermeld staat. Speel er overigens niet teveel mee, het onjuist instellen kan voor recursion zorgen (een loop dus) met alle gevolgen van dien. Bij overlast zal het IP Adres waar de overlast door veroorzaakt wordt, een ban (blokkade) krijgen.

Op Github komen regelmatig meldingen naar voren waarbij de verbinding tussen nodes en MQTT Brokers instabiel zijn, je kunt het natuurlijk wel proberen en kijken of dit stabiel werkt. Sowieso zijn de MQTT Brokers van mqtt.pa8f.nl en mqtt.meshnet.nl allemaal voorzien van TLS encryptie waardoor het nog veiliger is om te communiceren via de MQTT Brokers.

Wij gebruiken de standaard poorten 1883 voor niet encrypted verkeer, in geval van encrypted verkeer kan je verbinden via poort 8883.

De loginnaam en het wachtwoord voor gebruik van mqtt.meshnet.nl zijn gelijk aan die van mqtt.pa8f.nl, mqtt.meshnet.nl doet aan geolocatie dus wanneer je, je buiten de EU bevind wordt je automatisch verbonden met één van onze buitenlandse MQTT servers om de latency zo laag mogelijk te houden tussen je node en een MQTT Broker. mqtt.meshnet.nl is om het bereik en gebruik van de PA8F ( Meshtastic Nederland / Meshtastic Netherlands ) te vergroten/verbeteren.