MNM Nederland

MNM Nederland

Een Meshtastic Node Map is een kaart die de locaties en connectiviteit van diverse Meshtastic nodes weergeeft. De node map toont de posities van de verschillende nodes in het mesh-netwerk en hoe ze met elkaar verbonden zijn. Dit kan handig zijn voor gebruikers om te zien welke nodes binnen bereik zijn of wanneer gebruik gemaakt wordt van MQTT en hoe de informatie door het netwerk wordt gerouteerd. Het kan ook nuttig zijn bij het plannen van de locaties voor het plaatsen van nieuwe nodes om de dekking van het Mesh netwerk te verbeteren.

Op het internet zijn meerdere van deze node maps beschikbaar, mpowered, Meshmap, meshtastic.liamcottle.net zijn de meest bekende en genoemde Node Maps.

Ook wij hebben een Meshtastic Node Map met het verschil dat wij alleen nodes in Nederland of van Nederlandse gebruikers tonen, www.meshnet.nl volgt diverse netwerken via MQTT en indexeert al deze nodes waarna de gegevens worden verwerkt in de diverse tools en hulpjes die wij bieden.


Welke netwerken volgen wij?

Op dit moment worden de topics op PA8F en aantal van mqtt.meshtastic.org actief gevolgd en weergegeven in de Meshtastic Node Map maar ook de gebruikers-lijst. Heeft u een eigen MQTT Server en wilt ook u dat nodes die hier gebruik van maken weergeven op onze Meshtastic Node Map en hiermee ook in de Gebruikerslijst worden opgenomen? Neem dan contact op via ons contactformulier of maak verbinding met de MQTT Broker van PA8F.


Meshstellar is gemaakt door Jurriaan. Wij hebben deze op 18 mei geïnstalleerd en draaien wij inmiddels (als proef) op één van onze servers.


De "Messages" knop in Meshstellar is verwijderd daar deze ook privé berichten die via het LongFast kanaal uitgewisseld worden toonde. Wij snappen dat deze berichten openbaar te zien zijn en dit voorkomen kan worden door een ander 'Default' kanaal (met een andere key) te kiezen, maar kiezen er liever voor om de berichten dan in het geheel niet te tonen.