Meshtastic :: Aan de Slag

Ben je nog niet in het bezit van de juiste hardware, kijk dan in onze lijst met geschikte hardware en raadpleeg daarnaast ook de lijst met ondersteunende hardware op meshtastic.org. Wilt u eerst wat tips dan loont het misschien eens wat informatie in te winnen via Telegram of Facebook.

Het is bij de aanschaf van de juiste hardware belangrijk om te weten dat de LoRa hardware verkrijgbaar zijn waarbij kan worden uitgezonden op 433MHz/868MHz en 915MHz, in de EU over het algemeen de 868MHz/869MHz frequenties gebruikt, 433MHz wordt zelden gebruikt en het gebruik van 915MHz is in de EU verboden. Voor 433MHz en 868MHz zijn geen speciale vergunningen of licenties vereist!

Voordat u begint, is het belangrijk om te bepalen welk soort hardware u gebruikt. Meshtastic werkt met apparaten die dit soort Micro-Controller Units (MCU) hebben: De ESP32-chip is ouder en verbruikt meer stroom dan de nRF52-chip, maar is voorzien van zowel WiFi als Bluetooth. Ondersteunde ESP32-apparaten zijn onder meer:

Aan de Slag
  • LILYGO® TTGO T-balk (>V1.1 aanbevolen)
  • LILYGO® TTGO Lora (>V2.1 aanbevolen)
  • NanoG1
  • Station G1
  • Heltec V3 en Wireless Stick Lite V3
  • RAK11200 Kernmodule voor RAK WisBlock modulaire borden

De nRF52-chip is veel energiezuiniger dan de ESP32-chip en makkelijker te updaten, maar is alleen voorzien van Bluetooth. Ondersteunde nRF52-apparaten zijn onder meer:

  • RAK4631 Kernmodule voor RAK WisBlock modulaire borden
  • LILYGO® TTGO T-Echo

De RP2040 is een dual-core ARM-chip ontwikkeld door Raspberry Pi. Ondersteunde RP2040-apparaten zijn onder meer:

  • Raspberry Pi Pico + Waveshare LoRa Module (Let op: Bluetooth op de Pico W wordt nog niet ondersteund door Meshtastic)
  • RAK11310 Kernmodule voor RAK WisBlock modulaire borden

Aansluiten op computer of laptop

Alvorens te beginnen met de installatie procedure, is het belangrijk te weten wat voor USB kabel u heeft. Sommige kabels bieden namelijk alleen een oplaad-mogelijkheid, de kabel die u nodig heeft is een data-kabel. Weet u niet of uw USB kabel een data-kabel is, sluit uw telefoon dan aan op uw computer en probeer een bestand te kopieëren van of naar uw telefoon. Als dit werkt, is de kabel bruikbaar voor de installatie.

Over het algemeen heeft u voor uw besturingssysteem geen speciale stuurprogramma's nodig, wanneer dit wel het geval is dan kunt u via de volgende link de ESP32 Stuurprogramma's downloaden, de stuurprogramma's voor nRF52/RP2040 vind u hier.


Flashen

Wanneer de hardware gedetecteerd wordt is het tijd voor het flashen, dit betekent dat de firmware (software) wordt geïnstalleerd en uw apparaat geschikt wordt gemaakt voor Meshtastic. Dit flashen kunt u snel en eenvoudig uitvoeren door de stappen te volgen zoals deze worden getoond op flasher.meshtastic.org of flasher.pdxlocs.com.