Over Ons

MeshNet.NL is een website gebouwd door Gerrit Schorel. MeshNet.NL bevat informatie, uitleg en hulpjes voor de beginnende en gevorderde Meshtastic® gebruiker.

De website is voor en door Meshtastic® gebruikers. Informatie en tools worden gebouwd op basis van ideeën van Gerrit zelf of aangedragen door derden. De website is opgesteld in het Nederlands om op laagdrempelige manier snel aan de slag te kunnen met Meshtastic®. Door de vele apparaten (nodes), antennes, batterijen etc. zien starters door de bomen het bos veelal niet meer. Hierom houden wij - voor zover dit mogelijk is – een pagina bij met geschikte Hardware.

Waarvoor staat MeshNet.NL?

MeshNet.NL kan staan voor meerdere dingen, zo kun je het lezen als Meshtastic Netherlands, Meshtastic Network, Mesh Network of Mesh Netherlands. Het kan dus breed worden gezien en heeft dus niet echt een specifieke benaming. Wel gebruiken wij voor MeshNet.NL veelal de benaming Meshtastic Nederland of Meshtastic Netherlands.

Techniek

De website wordt gehost op een Dedicated Server met Intel Xeon E2136 processor, 32Gb geheugen, 2x 4TB schijven met een minimum up- / downlink van 500Mbit/s in Roubaix Frankrijk.

De MQTT Server, database, tools worden gehost op een Virtuele Server in het Oracle Datacenter in Amsterdam met 24Gb geheugen, 200Gb schijfruimte en een up- / downlink van maximaal 5Gbit. Ook worden nog een aantal Virtuele Servers (VS, NL) gebruikt voor MQTT e.a. zaken.

Database

De database met berichten en gebruikers is een eigen idee n.a.v. de veel gestelde vraag waarbij veel Meshtastic® gebruikers zich afvroegen of hun berichten werden ontvangen, MQTT goed was ingesteld en of maar ook hoeveel Meshtastic® gebruikers bij hen in de omgeving zaten.

MQTT

Om onze map zo compleet mogelijk te maken, zijn wij afhankelijk van nodes die informatie delen via MQTT. Wij snappen dat het doel is om Meshtastic® zo min mogelijk te laten functioneren via het internet maar zolang zich geen calamiteiten voordoen kan dit natuurlijk geen kwaad.

Deze gegevens worden o.a. ook gebruikt in een tweetal applicaties, te weten … Meshstellar en de Meshtastic Node Map.

Profiel

Sinds midden Juni 2024, kunnen geïnteresseerde (Nederlandse) gebruikers zich aanmelden via de MeshNet.NL Dashboard en via deze Dashboard hun node informatiepagina voorzien van extra informatie of zaken voor het publiek verbergen. Extra opgegeven informatie wordt op iedere node-pagina (profiel) van de betreffende gebruiker getoond.

Voor en door Meshtastic® gebruikers

Gebruikers die van mening zijn een goede aanvulling te kunnen leveren, kunnen contact opnemen via het contactformulier. De aangeleverde informatie etc. zal dan z.s.m. worden verwerkt. Dit betekent, uitvoerig lezen, kijken naar de haalbaarheid en indien haalbaar toevoegen aan MeshNet.NL.

Socialmedia

Meshtatic Nederland ( MeshNet.NL ) is ook aanwezig op Telegram en in de Nederlandstalige Meshtastic Facebookgroep. Het prachtige van deze groepen is dat jong, oud, beginner en gevorderde hun kennis delen of hulp kunnen vragen. Het Meshtastic Nederland is hiermee voor elkaar, door elkaar!