Uitleg over Neighbor Info

De "Meshtastic Neighbor Info" bevat informatie over naburige apparaten binnen het Meshtastic-netwerk en publiceren deze naar het mesh-netwerk. In een mesh-netwerk communiceren apparaten direct met elkaar en relayeren berichten om dekking en connectiviteit te verbeteren. Elke node (of apparaat) houdt informatie bij over andere naburige nodes waarmee het verbonden is. Deze informatie kan onder andere bestaan uit:

  1. ID van de Node: Een unieke identifier voor elk apparaat in het netwerk.
  2. Signaalsterkte: De sterkte van het signaal van de naburige node, wat helpt om de kwaliteit van de verbinding te beoordelen.
  3. Hop Count: Het aantal 'hops' of tussenliggende nodes die een bericht moet doorlopen om van de ene naar de andere node te komen.
  4. Status en gezondheid van de verbinding: Informatie over hoe stabiel en betrouwbaar de verbinding met de naburige node is.

Deze informatie helpt de nodes om beslissingen te nemen over de beste route voor het verzenden van berichten door het netwerk, waardoor de efficiëntie en betrouwbaarheid van het communicatienetwerk wordt verbeterd.


Standaard is de Neighbor Info uitgeschakeld.

De Neighbor Info module is bedoeld voor het verzenden van informatie over de neighbors.

Om bandbreedte en geheugen te besparen houdt Meshtastic niet bij welke route een pakket aflegt om de bestemming te bereiken, behalve wanneer Traceroute wordt gebruikt. Wanneer u deze module inschakelt, verzendt uw node periodiek een pakket met een lijst van zijn directe buren en de kwaliteit (SNR) van de bijbehorende link. Als je dit op alle nodes inschakelt, kun je een grafiek van het volledige netwerk opbouwen om te zien hoe nodes zijn verbonden. map.meshnet.nl is hiervan een goed voorbeeld.

Om het te kunnen gebruiken, moet u ervoor zorgen dat uw apparaten firmwareversie 2.2.0 of hoger gebruiken. Vanaf 2.3.2 kan de module naburige-nodes detecteren, zelfs als voor andere nodes de module niet is ingeschakeld.


Neighbor Info is alleen voor informatieve doeleinden en heeft geen invloed op het routeringsgedrag van het mesh-netwerk.